Houten vloer

Als u een houten vloer wil aanschaffen heeft u keuze uit een groot aantal verschillende houtsoorten, elk met hun eigen kenmerken ©Klaus Peter Adler - Fotolia

Een houten vloer is een unieke vloer. Hout als materiaal zorgt er namelijk voor dat geen enkel deel van de vloer exact hetzelfde is. Door de natuurlijke uitstraling van de houten vloer is deze al jarenlang populair. Daarnaast is de vloer erg duurzaam. Dit hangt wel af van de ruimte waar die komt te liggen en de houtsoort.

Lees op deze pagina meer over:

Houten vloer toepassing

Bij de keuze van een houten vloer moet u vier overwegingen maken:

 1. Hardheid van de houten vloer
 2. Welke hardheid van de houtsoort kiest u? De hardheid van de vloer zegt iets over de weerstand van het hout. In de regel heeft een houten vloer met een hardere houtsoort meer kwaliteit en slijt minder snel. Loopt u bijvoorbeeld thuis met hakken rond of verplaatst u zware meubelen dan is er bij een zachtere houtsoort meer kans op het beschadigen van de vloer.

 3. Vochtbestendigheid houten vloer
 4. Houten buitenvloer waarop het heeft geregend ©harryimweb - FotoliaIs de luchtvochtigheid bij u in huis groot? Dan zult u kiezen voor een houten vloer die een grote vochtbestendigheid heeft. De vochtigheid van een ruimte zal bepalen of de vloer krimpt of uitzet. Hoe vochtiger de ruimte hoe meer het hout zal uitzetten. Is de ruimte droger dan zal het eerder krimpen. De weerstand tegen vocht kan per houtsoort verschillen. Daarom is het belangrijk eerst informatie in te winnen over de houtsoort en de ruimte waarvoor de vloer is bedoeld. Doe dit voordat u een vloer aanschaft. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft een houten vloer in de badkamer geen probleem te vormen. Bijkomende voorwaarde is wel dat u tenminste de juiste houtsoort kiest voor de badkamervloer. Informeer bij de vloerenspecialist naar de mogelijkheden. Voor een overzicht van verschillende vloerenspecialisten, neem eens een kijkje in onze bedrijvengids Uw-adres.nl.

 5. Geluidsisolatie houten vloer
 6. Een houten vloer weerkaatst geluid omdat deze van een hard oppervlak gemaakt is. Dat betekent dat de vloer gehorig kan zijn. U kunt dit voorkomen door te zorgen voor een goede geluidsisolatie.

 7. Kleur houten vloer
 8. Welke kleur vindt u mooi? Houten vloeren zijn er in veel naturel tinten. Er zijn donkere houtsoorten zoals de Zwarte Kabbes en lichte houtsoorten zoals Wit Amerikaans Eiken. Een donkere houten vloer wordt na het leggen in de regel wat lichter, net als een lichtere vloer wat donkerder wordt. Een donkere houten vloer wordt nadat deze gelegd is in de regel wat lichter.Mocht u echt interesse hebben in een pikzwarte of een sneeuwwitte houten vloer dan kunt u uw houten vloer met olie kleuren.

  Houten vloer verven

  Als u overweegt een nieuwe houten vloer te (laten) leggen, heeft u er dan weleens aan gedacht om uw vloer te verven? Een houten vloer verven kan in vele tinten. Voor een warme en sfeervolle houten vloer kiest u een bruine tint. Wilt u een moderne en frisse houten vloer, dan is wit een goede keuze.

  Lees meer over het verven van de houten vloer.

Soorten houten vloer

De houten vloer is er in verschillende soorten en maten. U denkt wellicht meteen aan de eikenhouten vloer of parket. Toch zijn er nog vele andere varianten. De bekendste vloeren op een rij:

 • Beuken vloer: Beukenhout wordt voor veel verschillende meubelen gebruikt. Beukenhout is licht geel-bruin van kleur en zeer geschikt als vloer. Omdat beukenhout goed te combineren is met verschillende kleuren en wensen past het goed in iedere woning.

  Er bestaan verschillende soorten beukenhout die verschillen in hardheid. Let daarop als u een beuken vloer overweegt.

 • Parket bestaat uit stroken hout die kleiner zijn dan 12 centimeter ©detmering design - FotoliaParket: is de verzamelnaam voor de houten vloer die uit stroken hout bestaat. Parket bestaat uit stroken die smaller zijn dan 12 centimeter.

 • Lamel parket: bestaat uit twee lagen parket. De toplaag is hardhout en wordt afgewerkt met lak of vloer olie. De onderlaag is multiplex en bestaat vaak uit beukenhout of hardhout. Ook lamel parket heeft net als laminaat een klik systeem. Daarom is parket gemakkelijk te leggen en ook mogelijk als zwevende vloer. Voordat u uw vloer gaat gebruiken, dienen de lamellen (of vloerdelen), minimaal een week in de woning te acclimatiseren.

 • Eikenhouten vloer: eiken is een sterke en harde houtsoort. Een eikenhouten vloer is populair omdat het goed te combineren is met elke interieur wens. Daarnaast is de eikenhouten vloer een duurzaam product en kunt u de eikenhouten vloer goed afwerken naar uw specifieke wensen (eventueel kleuren of lakken).

 • Esdoorn (ahorn): esdoorn is een hele lichte witgelige houtsoort die goed bestand is tegen slijtage. Een vloer van esdoorn hout wordt vooral veel in de woonkamer gelegd.

 • Essen: Essenhout staat bekend om zijn sterkte en zijn flexibiliteit (elasticiteit). Een essenhouten vloer kunt u herkennen aan de nerven: deze vormen een vlamtekening in het hout. Essenhout is wit-geel van kleur.

 • Grenen: grenenhout is afkomstig van een naaldboom: Het hout komt van de grove den. Hout van naaldbomen is zachthout. Zachthout wordt gebruikt om MDF te maken. Dat hout heeft een minder hoge vezeldichtheid. Daarom is grenenhout vergeleken met andere houtsoorten minder duurzaam. Grenenhout is geelbruin van kleur.

 • Kersen: Kersenhout is redelijk sterk en duurzaam. Een kersenhouten vloer is goed te bewerken en af te werken. Kersenhout voor de handel komt uit de Verenigde Staten. Het hout is afkomstig van de bosboom. Kersenhout is geel bruin/roze bruin van kleur.

 • Vuren: Vuren bestaat net als grenen uit naaldhout. De fijnspar levert het hout voor een vurenvloer. Deze fijnspar doet overigens gebruiken wij ook als kerstboom.
  Het is het meest verkochte naaldhoutproduct in Nederland en is ook een belangrijk exportproduct. Vurenhout is goedkoop en gemakkelijk te bewerken. Vurenhout kan niet goed tegen water, dus moet een vuren houten vloer zorgvuldig afgewerkt worden met lak, was of vloer olie. Omdat ook vurenhout zachthout is, is het niet erg duurzaam.
  De kleur van vurenhout is licht. Naarmate de jaren vorderen wordt het hout steeds donkerder en ook steviger.

 • Walnoot: (Amerikaanse) Walnoot houten vloeren zijn zeer duurzaam. De walnoot vloer is tevens massief en sterk. Het is een exclusieve houten vloer. De walnoten houten vloer kost ook meer dan gemiddeld. Het hout voor de Amerikaanse Walnoot vloer wordt uit Noord-Amerika geïmporteerd.
  De walnoten houten vloer is donkerbruin en heeft een warme uitstraling. De Amerikaanse Walnoten vloer heeft in sommige gevallen een paarse gloed over zich.

Onderhoud houten vloer

Als u uw houten vloer goed onderhoud door deze in de was te zetten of te lakken, zal de houten vloer langer meegaan ©Thorsten Burkard - Fotolia

Als de houten vloer gelegd is, zijn er vier manieren om de houten vloer te onderhouden:

Informatie over andere vloeren

Lees meer over (de):

Of ga terug naar de startpagina: Vloer-vloerbedekking.