Houten vloer in olie zetten

Uw vloer gesmeerd als olie

Als u uw vloer in de olie zet dan behandelt u uw vloer met een paar lagen vloer olie. Zo is uw vloer beschermd tegen vocht en vuil. Het voordeel van uw houten vloer in de olie zetten is dat uw vloer een authentieke uitstraling krijgt.

Hoe gaat u te werk?

U wrijft de vloer olie met een doek die niet pluist of een lakroller in de poriën van het hout. Blijf wrijven totdat alle olie is ingetrokken. Dit is het geval als uw vloer een matte uitstraling krijgt en de vloer geen olie meer opneemt. Vervolgens mag u voor een optimaal resultaat de vloer twee dagen niet belopen. Intensief gebruik van de vloer wordt pas na 36 uur aangeraden. Dweil uw vloer de eerste weken niet. Erna kunt u een zachte vloerzeep zoals groene zeep gebruiken om uw vloer te reinigen.

Onderhoud van de geoliede vloer

Merkt u na verloop van de tijd dat uw vloer minder mooi wordt, dan is het tijd uw vloer te behandelen met onderhoudsolie. Gemiddeld gezien doet u dit één keer per jaar. Zitten er krassen in uw vloer? Dan kunt u deze opvullen met vloeibaar hout.
Regelmatig onderhoud aan uw vloer is belangrijk om te voorkomen dat uw houten vloer uitdroogt.

Lakken of vloer olie?

Veel gezinnen kiezen ervoor hun vloer te lakken. Ten opzichte van olie heeft lakken een paar voordelen:

  • Een vloer die gelakt is hoeft u minder vaak te onderhouden.
  • Lak is beter voor het milieu en ruikt ook minder (arcyl vloerlak op waterbasis is zelfs reukloos). Olie is erg chemisch.
  • Lak droogt sneller. U kunt uw vloer dus weer sneller belopen.
  • Vloer olie beschermt uw vloer niet tegen vocht, lak wel.

Het voordeel van uw houten vloer in de olie zetten is dat uw vloer een zeer natuurlijke en authentieke uitstraling krijgt. Houtliefhebbers vinden olie in de meeste gevallen het product waardoor de houten vloer er het mooiste uit komt te zien. Een ander voordeel is dat u vanwege de matte afwerking met vloer olie de krassen van uw huisdieren ook niet goed ziet op de vloer.

Vloer olie is vlambaar!

Let op de doeken na het inwrijven van de olie. Als het bijvoorbeeld erg warm weer is, kunnen de doeken waarmee u de vloer heeft ingeolied spontaan vlamvatten. Ook bij het opruimen van de doeken is het belangrijk deze goed uit te wassen en eventueel buiten te laten drogen. De doeken weggooien nadat u ze goed nat heeft gemaakt is ook een mogelijkheid.

Vloer in de lak of in de was

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.