Vloertegels

In de Romeinse tijd werden er al soortgelijke vloertegels zoals wij die kennen in wegen ingelegd. In vroegere tijden waren deze ‘vloertegels’ vooral bedoeld om karrenwielen beter te laten draaien op modderige zandpaden. Vloertegels hebben tegenwoordig veel meer functies. Ze zijn gemaakt van keramiek of kunststof. Vloertegels zijn heden bedoeld als decoratie en zorgen voor de bescherming van de vloer. Lees meer op deze pagina over:

Voordelen vloertegels

Vloertegels hebben veel voordelen. Enkele voordelen van vloertegels op een rij:

De tegelvloer is de sfeermaker in dit interieur ©Aleksandr zholobov - Fotolia

 • Vloertegels zijn gebruiksvriendelijk. Met vloertegels houdt u uw vloer namelijk zeer gemakkelijk schoon. Vloertegels in bijvoorbeeld publieke ruimtes zijn vaak geglazuurd. Vloertegels kunt u daarom gemakkelijk onderhouden met een sopje, een emmertje water en een dweil.
 • Vloertegels kunnen in elke ruimte gelegd worden.
 • De materialen zijn zeer veelzijdig en onderhoudsvriendelijk.
 • Vloertegels zijn te verkrijgen in talloze formaten, kleuren, materialen en patronen. Elke woonstijl heeft baat bij een mooie tegelvloer van uw smaak.
 • Een tegelvloer zorgt voor een sfeervolle inrichting. De trends van dit moment zijn geïmporteerde vloertegels, afkomstig uit Italië, Portugal, Spanje en Noord Afrika.

Vloertegels leggen

Met de talloze variaties op het gebied van vloertegels is het logisch dat u voor een van deze twee varianten kiest. Daar komt nog bij dat het leggen van vloertegels geen klus is voor enkel de vakman. Sterker nog, u kunt deze klus uitstekend zelf klaren.

Handleiding vloertegels leggen

Specialist met gereedschap legt vloertegels © Paul Murphy - Fotolia

 1. Neem de maten op van de ruimte waarin de plavuizen of vloertegels komen te liggen en bereken hoeveel vloertegels hierin gelegd kunnen worden. Hou daarbij rekening met de voegen. Om zeker te weten dat u de juiste berekeningen maakt, kunt u het beste de vloertegels of plavuizen in een rij leggen om te zien of de tegels inclusief voegen op elkaar aansluiten.
 2. Nadat u dit hebt bepaald, kunt u met een rechte lat en een marker een lijn op de vloer zetten waarlangs u begint met het leggen van de vloertegels.
 3. Na het aanmaken van de lijm kunt u het beste beginnen met het leggen van de tegels recht tegenover de deur. Breng de lijm aan op de vloer en verdeel deze gelijkmatig over het oppervlak. Leg daarna de tegel zorgvuldig in de hoek van de getekende lijnen en druk deze stevig aan. Teken de ruimte voor de voeg af en plaats dan de volgende tegel. Veeg teveel aan lijm meteen weg met een natte spons.
 4. Wanneer een vloertegel niet past, kunt u deze zelf op maat maken met een tegelsnijder. Dat doet u door het mesje in de tegelsnijder een aantal keer over de tegel te halen en de vloertegel of plavuis vervolgens op die plek te breken. Om netjes om bijvoorbeeld buizen heen te kunnen werken, kunt u een papieren mal gebruiken om de vloertegels of plavuizen af te tekenen.
 5. Wanneer de vloertegels gelegd zijn, is het een kwestie van even wachten. Pas na 24 uur kunnen de vloertegels gevoegd worden. Houdt u er rekening mee dat voegmiddel snel droogt. Smeer het voegmiddel met een spatel netjes in de voegen tussen de vloertegels of plavuizen. Overgebleven voegmiddel kunt u met een spons wegvegen. Daarna is het verstandig om even tot het voegmiddel is gedroogd, zodat u de vloertegels kunt afnemen en ze u tegemoet blinken.

Onderhoud vloertegels

Een toplaag op uw vloertegels beschermt uw vloertegels tegen vocht en vet. © 2010 Olena Mykhaylova, all rights reserved

Vloertegels zijn op het gebied van onderhoud veruit de makkelijkste vloeren. Regelmatig schoon houden met stofzuiger met zachte borstel en dweilen, is genoeg. Het is daarbij wel zo praktisch als de voegen tussen vloertegels of plavuizen goed afgedicht zijn.

Om de levensduur van uw tegelvloer te bevorderen, kunt u de vloertegels van een coating (toplaag) voorzien. Daarmee maakt u vocht en vet onschadelijk. De coating zorgt er ook voor dat de vloertegels beschermd zijn tegen afval dat zich anders aan de vloer zou kunnen hechten, bijvoorbeeld kauwgum.

Uw meubelen kunnen eeen andere bron van beschadiging zijn. Kijk eens naar het onderstel van uw meubelen. Het kan zijn dat er dopjes opzitten die ongeschikt zijn voor uw type vloertegels of plavuizen. Dit is in veel gevallen de oorzaak van:

 • slijtage op bepaalde delen van de vloer
 • moeilijk te herstellen krassen en deuken
 • storende geluiden wanneer u uw meubels beweegt
 • vlekken door lijm van verschoven vilt

Om de gevoeligheid voor krassen van uw vloertegels vast te stellen, kunt u de leverancier of de verpakking raadplegen. Deze vermelden altijd een slijtweerstandcode: I is het laagste, IV is de hoogste categorie. Met deze informatie kunt u zelf bepalen waar u de vloertegels het beste toe kunt passen. Gebruikt u de vloer intensief op bepaalde plaatsen of wilt u er geen omkijken naar hebben? Dan kunt u het beste ongeglazuurde vloertegels gebruiken.

Tegelvloeren op televisie

In de uitzending van de Rijdende Rechter op 12 april 2011 werd de tegelvloer van familie Muts besproken. Familie Muts had een tegelvloer uitgezocht bij firma Middag. Deze firma kreeg het in eerste instantie niet voor elkaar de tegelvloer te leggen. Toen de tegels uiteindelijk toch gelegd waren, bleken deze volgens familie Muts alles behalve recht te liggen. Bekijk de uitzending en discussieer mee op de site van de Rijdende Rechter.

Natuursteen en keramische vloertegels

Er zijn natuursteen vloertegels en keramische vloertegels. Lees meer over natuursteen vloertegels en keramische vloertegels in de volgende artikelen:

Natuursteen vloer

De natuursteen vloer kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden ©Lieson - Fotolia

Natuursteen vloertegels worden gemaakt van stenen die direct uit de natuur komen. Een natuursteen vloer is tijdloos, uniek en kent veel voordelen. Natuursteen vloertegels zijn optimaal om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Sommige soorten natuursteen vloertegels kunt u ook buiten leggen. Er zijn 5 verschillende soorten natuursteen vloertegels. Lees meer over natuursteen vloertegels in dit artikel.

Keramische vloertegels

De vloertegels zorgen voor een mediterraan uiterlijk van de patio.

Net als bij natuursteen vloertegels hebben keramische vloertegels ook een uniek karakter. Dat komt omdat net als bij natuursteen vloertegels geen enkele steen gelijk is aan elkaar. Lees meer over keramische vloertegels.


Informatie over andere vloeren

Lees meer over (de):

Of ga terug naar de startpagina: Vloer-vloerbedekking.