Lakken houten vloer

Waarom de houten vloer lakken?

Door de vloer te lakken beschermt u de vloer tegen vocht, vuil en krassen.

De laklaag van een houten vloer beschermt de vloer tegen krassen. De lak voor uw houten vloer of parketvloer is gebaseerd op polyurethaan. Door de polyurethaanlaag blijft uw vloer ook transparant en kleurecht.

Stappenplan lakken houten vloer:

  1. Zorg ervoor dat alle meubels van de vloer verwijderd zijn. Huur een schuurmachine en schuur de houten vloer. Werk de vloer eerst grof af en dan steeds fijner. Probeer de vloer gelijkmatig af te werken. Op die manier voorkomt u oneffenheden en kleurverschillen in het eindresultaat.
  2. Na het schuren is het zaak de vloer stofvrij te maken. Doe dit door er een keer met de stofzuiger overheen te gaan. Wacht dan een tijdje en ga er nog een keer met een stofdoek overheen. Zo verwijdert u ook het fijne stof dat is opgedwarreld door het stofzuigen.
  3. Het lakken van uw houten vloer doet u met een lakroller. Breng de eerste laklaag aan. Werk van de uiterste hoek gezien vanaf de deur naar de deur toe. Zo voorkomt u dat u over de vloer moet lopen als u klaar bent. Voor elke streep doopt u de kwast of roller weer in de lak. U maakt de streek niet helemaal af maar haalt de roller voorzichtig aan het einde van de streek omhoog. Lak maar één kant op. Oefen dezelfde druk uit per streek, zodat je een gelijkmatig resultaat hebt. Lak altijd met de nerf mee.
  4. De lak moet geruime tijd kunnen drogen. Houd hiervoor de tijd op de verpakking aan.
  5. Als de lak droog is, kunt u de vloer licht opschuren. Door het opschuren hecht de tweede laklaag beter. Vervolgens is het belangrijk om de vloer weer stofvrij te maken.
  6. Breng de tweede laklaag aan en herhaal stap 3, 4 en 5. Vervolgens kunt u dan de derde laklaag aanbrengen. In principe zijn drie lagen lak voldoende voor de houten vloer. Gebruikt u de vloer die u lakt heel intensief, dan kunt u een vierde laklaag aanbrengen.

Tip: Oefen het lakken eerst op een klein stukje hout. Zo went u aan het uitoefenen van steeds dezelfde druk.

Mat of glanslak gebruiken

Het hangt af van uw smaak of u een houten vloer wilt hebben die glanst of niet. Een glanzende houten vloer is natuurlijk erg mooi. Krassen vallen met een hoogglans gelakte vloer echter wel meer op. De leverancier kan u hierbij verder helpen.

Kleurlak

De houten vloer kunt u afwerken met kleurlak, matte lak of glanslak.

Met kleurlak geeft u uw vloer een eigen kleur. Kleurlak is niet zo dekkend als een gekleurde verflaag. U kunt het vergelijken met een glazuurlaagje. Test de lak eerst op een paar planken uit. Zo weet u of de kleur u bevalt. De houten vloer verven is ook mogelijk.

Onderhoud van de laklaag

Verstandig is om uw houten vloer vier keer per jaar met lakpolish te behandelen. Daarmee beschermt u de laklaag. Breng de polish op plaatsen waar u de vloer intensief gebruikt vaker aan. Deze plaatsen slijten immers sneller.

Past u op met zand. De houten vloer kan beschadigd worden door zandkorrels die u in de vloer loopt. Deze tasten de laklaag aan. Daardoor ontstaan lichte kleurverschillen in het hout. Om zo min mogelijk zand in de woonkamer te krijgen, veegt u uw voeten voordat u uw huis binnengaat en/of is het handig om uw schoenen uit te doen. Bij slijtage of schade aan de houten vloer herstelt u uw vloer door deze te schuren.

Vloer in de olie of in de was

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.