Houten vloer verven

Vloer verven voor een nieuwe look

U heeft de keuze uit verschillende tinten bruin of misschien is een witte houten vloer wel iets voor u. ©Bulbash, via Fotolia

Ligt er in uw interieur een houten vloer die al meerdere jaren oud is? De vloer verven is dan wellicht een goed idee om een nieuwe impuls aan uw interieur te geven. Geef uw houten vloer een mooie nieuwe tint bruin voor een sfeervol en warme woonkamer. Misschien wilt u juist een frisse en moderne uitstraling voor uw woonkamer. Kies dan voor wit of champagne of een andere lichte kleur.

De houten vloer verven: hoe gaat u te werk?

Schuur de houten vloer eerst grof en dan steeds fijner.

Voordat u gaat schilderen, begint u met het opschuren van de vloer. Hiervoor gebruikt u het beste een schuurmachine. Als u zelf geen schuurmachine heeft, kunt u deze huren bij een bouwmarkt bij u in de buurt. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier. Het is verstandig eerst in diagonale banen de vloer te schuren en daarna in rechte banen. Bent u hiermee klaar, ga dan nog een keer met de stofzuiger over de vloer.

Ontvetten van de vloer

Het ontvetten van de vloer doet u met verdunde thinner, een oplosmiddel voor verf: Neem na het stofzuigen met een vochtige doek de vloer af met verdunde thinner. Let wel op met dit middel want dit is een zeer agressieve verdunnervloeistof en zeer brandbaar. Probeer daarom contact met de huid te voorkomen en de thinner niet langdurig in te ademen.

De vloer verven

Nadat de thinner is opgedroogd kunt u gaan beginnen met de vloer verven. Laat de eerste laag goed opdrogen na het verven. Tussendoor is het verstandig om de vloer nog licht op te schuren. Hierdoor hecht de verf beter aan de vloer. Kijk op het blik hoe lang het duurt voordat u eventueel een tweede of derde laag kunt aanbrengen.

Vloer lakken

Als u uw houten vloer geverfd heeft, is het een tip om de vloer erna te lakken. Lak is de beste beschermlaag voor uw houten vloer. De kale plekken op de houten vloer worden zo verleden tijd en uw houten vloer is beschermd tegen water en vuil. Daarnaast heeft u de komende jaren geen omkijken meer naar het onderhouden van uw houten vloer. Let op dat u wel de juiste kleur lak kiest die goed bij uw houten vloer past. Er zijn namelijk verschillende soorten lak in verschillende kleuren. Ook moet u kiezen tussen hoogglans en matte lak. Meer lezen over de vloer lakken.

Ga terug naar het artikel over de houten vloer.

Ga terug naar de startpagina vloer-vloerbedekking.nl

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.