Kurkvloer

De kurkvloer geeft uw woonruimte een warme en gezellige uitstraling. Met kurk kunt u alle kanten op: een leuk motief? Of juist helemaal egaal? Een bepaalde kleur? Het is allemaal mogelijk. Bovendien zult u door de isolerende werking van kurk geen last meer hebben van koude voeten en worden harde geluiden gedempt.

Prijs kurkvloer

Kurkvloeren verschillen onderling enorm in kwaliteit. Bij het selecteren van de kurkbast wordt al een onderscheid gemaakt tussen zo’n 8 soorten kwaliteit. Daarbij ondergaat de kurkbast nog veel bewerkingen voordat het de fabriek verlaat. Daarom kan je niet echt spreken van ‘de kurkvloer’, omdat er zoveel verschillende varianten zijn.

Om een indicatie te hebben: een kwalitatief goede kurkvloer kost meestal iets meer dan 40 euro per vierkante meter. Er zijn echter genoeg kurkvloeren die een stuk goedkoper of duurder zijn. Let wel op: bij kurkvloer is goedkoop vaak uiteindelijk duurkoop.

Voordelen kurkvloer

 • Erg milieuvriendelijk.
 • Sterk, elastisch en veerkrachtig. Voelt prettig aan.
 • Isolerend, voelt nooit koud aan.
 • Geluiddempend.
 • Zeer duurzaam. Gaat lang mee.
 • Ook geschikt in kleine ruimtes.

Nadelen kurkvloer

 • Kan na een tijd verkleuren.
 • Niet verhuisbaar als het gelijmd is.
 • Lak moet regelmatig vervangen worden.
 • Kan niet goed tegen vocht.

Kurkparket en kurklaminaat

De kurkvloer is onder te verdelen in de varianten kurkparket en kurklaminaat. Bij parket zijn het tegels die je op de vloer plakt, bij laminaat zijn het stroken die je los op de vloer in elkaar legt, al dan niet met lijm.

Onderhoud kurkvloer

Het onderhoud van de kurkvloer ligt vooral aan de toplaag, als die aanwezig is. Vaak wordt als toplaag vinyl gebruikt. Dit is een slijtvast natuurproduct en is net als de kurkvloer dus niet milieubelastend. Nadeel van vinyl is echter dat het snel verkleurt; de kurkvloer kleurt dan lichter.

Kurkvloer leggen

Een kurkvloer legt u in 7 stappen:

   1. Zorg dat de ondervloer droog, schoon en helemaal vlak is.
   2. Als er sprake is van een betonnen ondervloer, controleer dan met een hygrometer (luchtvochtigheidmeter) na of de luchtvochtigheid niet hoger is dan 3%.
   3. Vul eventuele gaten op en maak oneffenheden vlak. Kijk bij een houten ondervloer of er geen spijkers uitsteken.
   4. Als de houten vloer niet goed effen is, leg dan een dunne laag (10 – 12 mm) van spaanplaat of multiplexplaten zodat de vloer goed egaal wordt. Als de vloer heel ongelijk is, leg daaronder dan eerst een laag zachtboard platen.
   5. Vanaf deze stap is het belangrijk om te weten of het om kurklaminaat of kurkparket gaat.
   6. Kurklaminaat: dankzij de groeven aan de zijkanten past kurklaminaat perfect aan elkaar. Controleer of de groeven aan de korte en lange zijde van de stroken goed schoon zijn. Breng voor het leggen van elke strook lijm aan (als dit nodig is) in de groeven. Leg de eerste stroken met de groef naar de muur toe, de rest van de stroken moeten om en om in elkaar liggen. Tik de strook met een rubberen hamertje in de naast gelegen strook en verwijder de overtollige lijm.
    Kurkparket: leg het kurkparket eerst uit op de grond om te kijken hoe het uitkomt. Smeer dan de tegels en de ondergrond in met lijm. Als de lijm van wit naar doorzichtig veranderd is, leg je de tegels op de grond. Klop de tegels aan met een rubbere hamer als alles goed ligt. Om beschadigingen te voorkomen legt u een blokje tussen de hamer en de vloer als u de stroken aanklopt.
   7. Maak de vloer vrij van stof met een stofzuiger en wrijf hem daarna in met een vochtige doek. Heeft u een onbewerkte kurkvloer, lak deze dan eerst drie keer zodat er geen vlekken in kunnen dringen.
   8. Plaats plinten niet te strak op de vloer.

Kurkvloer lakken

Lak is belangrijk om de kurkvloer lang in goede staat te houden. Vaak is er onduidelijkheid over hoeveel lak er nodig is. De vuistregel is dat een kurkvloer minimaal 0,5 liter lak per m² nodig heeft. Een grovere kurkvloer heeft tot bijna 1 liter lak per m² nodig.

Kurkvloer verwijderen

Wilt u van uw kurkvloer af? De vloer is te verwijderen op de volgende manieren.

 • De stroken of tegels verwijderen met een ijzeren staaf, plamuurmes of koevoet.
 • Een vloerscrubber of tapijtstripper huren om de vloer nauwkeurig zonder moeite van de ondervloer af te scrubben.
 • Behangstomer gebruiken om de lijm op te lossen. De vloer laat dan los en is gemakkelijk te verwijderen. Werkt alleen met lijm op waterbasis.

Het oogsten van kurk

Kurkvloer is waarschijnlijk de meest milieuvriendelijke vloer. In Portugal en Spanje wordt ieder jaar 340.000 ton kurk geoogst uit de kurkeik. Dit oogsten gebeurt door de kurkeik te ontkurken; men verwijderd dan de schors van de stam. Bij een volwassen kurkeik gebeurt dit eens in de 9 jaar. De boom hoeft dus niet gekapt te worden en blijft daardoor wel 200 staan. In tegenstelling tot veel andere vloeren, gaat er bij het produceren van de kurkvloer geen milieubelastend proces aan vooraf.

Reacties op "Kurkvloer"

 1. Pingback: Janny Ennes

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.