Ondervloer

Egaliseren van uw vloer is vakwerk © Lilyana Vynogradova - Fotolia

Als u een nieuwe vloer aanlegt of uw huidige vloer vervangt, is het belangrijk uw ondervloer goed te egaliseren. Bij bijna alle soorten vloeren is het egaliseren van uw ondervloer essentieel om ervoor te zorgen dat uw vloer er goed uit komt te zien.

Vooral bij het leggen van tegels en parket is het egaliseren van groot belang. Deze materialen zijn namelijk niet flexibel. Bij onregelmatigheden in uw ondervloer merkt u dit dan ook onherroepelijk in het eindresultaat. De oneffenheden die ontstaan door niet of onvoldoende egaliseren, zullen uw vloeren bulten of scheuren bezorgen. Dat tast de duurzaamheid van uw ondergrond ernstig aan.

Materialen voor egalisatie

Voor het egaliseren kunt u verschillende materialen gebruiken. Normaal egalisatiecement is bedoeld voor het opvullen van kleine oneffenheden (enkele millimeters). Er bestaat ook egalisatiecement waarmee u een laag kunt aanbrengen die maar liefst enkele centimeters compenseert.

Egaliseren met cement

Uw vloeren egaliseren kunt u doen met bijvoorbeeld egalisatiecement. Dit materiaal om uw vloer te egaliseren, is vooral geschikt om oneffenheden van enkele milimeters op te vullen. Voor de grotere hoogteverschillen is er speciaal egalisatiecement van een zwaardere kwaliteit. Hiermee kunt u een laag egaliseren van maximaal 3 centimeter.

Hoe gaat egaliseren in zijn werk?

Egalisatiecement is een chemisch product. Daarom is het verstandig om handschoenen aan te trekken voordat u begint. Het is het meest praktisch om tijdens het werken met egalisatiecement steeds de hoeveelheid aan te maken die u nodig heeft. Aangezien dit middel snel hard wordt. Bereken eerst de hoeveelheden die u nodig heeft (circa 3 kilo per m2). Breng dan de voorstrijk aan.

Breng vervolgens een toplaag aan van 2 mm-spaanplaten aan in halfsteens verbanden en zet deze vast met (verzonken) schroeven. Breng daarna hechtmiddel aan op de platen en vul de spleten met snelhardend cement. Prepareer vervolgens het egalisatiecement en roer dit goed door, totdat het gehele mengsel vloeibaar is. Giet het dan in gelijke banen over de vloer. Zorg met behulp van een spaan dat alles gelijkmatig verdeeld is, ook in de hoeken. Laat het egalisatiecement 24 uur drogen, ook als u meerdere lagen egaliseert.

Het egaliseren van een vloer is vakwerk. U kunt de klus natuurlijk zelf klaren. Toch is het bij problemen handig een vakman in de buurt te hebben. Bovendien beschikt deze over het juiste gereedschap en weet de vakman welke materialen het meest geschikt zijn om de klus te vervolmaken.

Ga terug naar de startpagina van vloer-vloerbedekking.

Lees meer over: