Laminaat

Laminaat is een goede keuze wanneer u voor relatief weinig geld een duurzame vloer wilt hebben. Lees op deze pagina meer over:

Voordelen laminaat

U heeft geen klusjesman nodig om laminaat te leggen. Dit kunt u prima zelf! © Michael Bischof

De voordelen van laminaat heeft al veel mensen doen overtuigen te kiezen voor laminaat:

  • De verhouding tussen prijs en kwaliteit van de laminaat vloer is erg goed.
  • Laminaat is bestendig tegen krassen, vlekken en zonlicht
  • Laminaat is bestand tegen vocht
  • Laminaat is gemakkelijk zelf te leggen
  • Laminaat is goed te gebruiken in combinatie met vloerverwarming

Nadelen laminaat

Toch heeft laminaat ook enige nadelen. Als het volgende op u van toepassing is, moet u overwegen of laminaat voor u een goede keuze zou zijn.

  • Als u een hond heeft of zware objecten verplaatst kunt u de laminaat vloer bekrassen
  • Stilstaand water op de vloer zal de laminaat vloer krom trekken. Laminaat in de badkamer is daarom geen goed idee
  • Lopen op laminaat zorgt voor veel geluid. Een oplossing is om dempingsmaterialen te kopen voor onder de laminaat vloer
  • Laminaatvloeren zijn moeilijk te repareren. Bij beschadigde laminaatvloeren kunt u de laminaatvloer het beste vervangen

Laminaat – kenmerken

Laminaatstroken die nog bewerkt dienen te worden ©Klaus Eppele - FotoliaDe laminaat vloer is een vloer van kunststof die uit verschillende lagen is opgebouwd. Als onderlaag worden voor de laminaat vloer houtvezelplaten gebruikt. Deze houtvezelplaten worden met een verschillende dichtheid geperst. De dichtheid van de houtvezelplaten bepaalt de kwetsbaarheid van de laminaat vloer. Er zijn fabrikanten die de houtvezelplaten met een zeer hoge dichtheid persen (HDF). Laminaat met een hoge dichtheid (HDF) als basisplaat zijn erg stabiel. Andere fabrikanten kiezen voor MDF of spaanplaat wat een minder hoge dichtheid heeft. Laminaat dat bestaat uit spaanplaat of MDF kan daarom eerder beschadigen.

Ondanks dat laminaat geen hout is, bestaan de houtvezelplaten gedeeltelijk uit hout. Daarom kan laminaat krimpen of uitzetten. De laminaat vloer dient om die reden 1 centimeter vanaf de wand vrij komen te liggen. Laminaat heeft van zichzelf een kunstmatige uitstraling. Een laminaat vloer krijgt een natuurlijk uitstraling doordat het verkrijgbaar is in verschillende kleuren en uitvoeringen. Zo is de laminaat vloer beschikbaar met verschillende eiken-, beuken en kersenstructuren.

Klik laminaat

Kliklaminaat/Clicklaminaat dat opgestapeld ligt ©Klaus Peter Adler - FotoliaHet klik (ook wel click) laminaat is een van de bekendste laminaatsystemen en wordt gebruikt voor bijna alle laminaat vloeren. Klik laminaat staat bekend om zijn eenvoudige toepassing. Door de speciale verbinding kan (zoals de naam al zegt) het laminaat in elkaar geklikt worden. Lijmen is dus niet nodig. Daardoor kunt u de vloer gemakkelijk leggen. De laminaat vloer is een ‘zwevende’ vloer: De vloer zit niet vast aan de bodem. Bij bepaalde soorten kliklaminaat is deze ook weer snel her te gebruiken als u gaat verhuizen.

Onderhoud laminaat

De laminaat vloer maakt u schoon door te stofzuigen © Dan Race - FotoliaLaminaat is gemakkelijk te onderhouden. U dient de laminaat vloer slechts goed te dweilen en stofzuigen. Pas wel op met te veel water. Als het water door de voegen sijpelt kan het laminaat uitzetten, omdat laminaat gedeeltelijk uit hout bestaat. Dan krijg je een kromme laminaatvloer.

Er bestaan ook bepaalde vloeronderhoudproducten voor hardnekkige vlekken in uw laminaat. Het kan zijn dat uw fabrikant bepaalde eisen stelt aan de vloeronderhoud producten die u voor de vlekken gebruikt. Voor laminaat is een neutrale vloerreiniger over het algemene een simpele oplossing om uw vloer te onderhouden en uw vloer langer mee te laten gaan.

Informatie over andere vloeren

Lees meer over (de):

Of ga terug naar de startpagina: Vloer-vloerbedekking.