Houtrot

Houtrot in uw vloer ontstaat van binnenuit

Houtrot komt eigenlijk alleen voor in vloeren die vaak aan vocht worden blootgesteld. Vaak zijn dit dus vloeren die buiten liggen, maar ook in vloeren in kruipruimtes, kelders of in de vloeren van slecht geventileerde zolders in oudere huizen is het mogelijk dat houtrot ontstaat. Houtrot tast uw houten vloer aan van binnenuit.

Wanneer ontstaat houtrot?

Houtrot komt vaak voor bij vloeren die in een ruimte liggen waar het langdurig vochtig is (vochtgehalte van het hout boven de 20 procent en een luchtvochtigheidsgraad boven de 65 procent). In combinatie met een slechte ventilatie, een vochtig klimaat en weinig onderhoud, bijvoorbeeld in de kruipruimte, is de kans op houtrot groot. Houtrot bestaat eigenlijk uit schimmels die zich het fijnste voelen in vochtige ruimtes waar er voldoende zuurstof is. Met die omstandigheden vermeerderen zij zich ook het beste.

Houtrot herkennen

Hoe herkent u dat u houtrot in uw vloer heeft? De volgende kenmerken zijn typerend voor een vloer die aangetast is door houtrot:

  • de kleur: uw vloer krijgt een roestbruine of zelfs zwarte kleur;
  • vocht: uw vloer houdt veel vocht vast;
  • structuur: delen van uw vloer zijn zacht geworden of vallen uit elkaar;
  • vervorming: uw vloer zet uit en krimpt;
  • loszittende houtverf: de verf op uw houten vloer bladdert langzaam af of laat geheel los.

Wat te doen bij houtrot?

Als u besluit uw vloer te repareren is het vooral belangrijk om de oorzaken van de houtrot aan te pakken. Doet u dit niet dan kunt u na verloop van tijd uw vloer weer repareren. Daarbij is het er ook van afhankelijk hoe erg uw vloer is aangetast. Bij een ernstig geval van houtrot moet u de vloer hoogstwaarschijnlijk (laten) vervangen.

Houtrot voorkomen

U voorkomt houtrot door de oorzaak (vocht) weg te nemen. In kruipruimtes kunt u bijvoorbeeld bodemisolatie plaatsen. Niet alleen voorkomt dit houtrot, ook bespaart u op uw stookkosten. Een droge kruipruimte zorgt er niet alleen voor dat de constructie van uw woning of huis blijft behouden, ook zorgt het voor een gezonder leefklimaat. De luchtvochtigheid wordt immers beperkt in zowel de kruipruimte als de bovenliggende woonruimte.

Regelmatig onderhoud van uw vloer helpt tevens bij het voorkomen van houtrot. Het lakken van uw houten vloer is een extra beschermingslaag om vocht in uw vloer tegen te gaan en houtrot te voorkomen.

Ga terug naar het submenu: vloerrenovatie.

Ga terug naar de startpagina: vloer-vloerbedekking.nl.

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.