Schimmel vloer verwijderen

Schimmel op uw vloer: Niemand wordt er blij van maar toch kan het ook u gebeuren. Schimmel op uw vloer herkent u aan de lelijke, zwarte, kleine vlekken. Vaak verspreidt het zich van vochtige wanden naar uw vloer, dus loop ook even uw muren na als u schimmel op uw vloer ontdekt. Misschien heeft u al die tijd niets gemerkt omdat de schimmel onder uw behang zit. Een andere vorm van schimmel op uw vloer is houtrot.

Schimmel zorgt voor schadelijke giftige stoffen die allergische reacties zoals een verstopte neus, een droge hoest, branderige ogen of problemen met ademhalen veroorzaken. Het is dus zaak om de schimmel zo snel mogelijk aan te pakken als u deze ontdekt. Te meer omdat schimmel erg hardnekkig is en zich relatief snel kan uitbreiden.

Kleine beschadigingen kunt u zelf herstellen. Bij grotere vlekken is het verstandiger om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de oppervlakte van de aangetaste vloer meer dan een vierkante meter beslaat. Het bedrijf kan dan de vloer saneren en de schadelijke stoffen onschadelijk maken.

Waaraan herkent u schimmel?

Het is niet altijd duidelijk of u last heeft van schimmel. Vaak wordt schimmel ook nog weleens verwart met vochtplekken en sommige schimmels zijn wit en ziet u dus niet zo goed (totdat ze zich gaan uitbreiden). Een muffe geur bij het betreden van uw woning of huis kan erop wijzen dat er schimmel op uw vloer en op de muren zit. Een veel voorkomende reden voor schimmel is een hoge luchtvochtigheid. Daarvan is sprake als de relatieve luchtvochtigheid boven de 62 procent ligt. Het voelt dan klam aan in huis en het is benauwd. Plekken in huis waar snel schimmel ontstaat zijn:

  • raamkozijnen.
  • siliconenvoegen in de badkamer.
  • de hoeken van buitenmuren.
  • de muur waartegen uw bed staat.
  • in de kelder.

Kortom: schimmel groeit het liefste op plekken waar het vochtig genoeg is. Een van de oorzaken voor schimmel is onvoldoende ventilatie. Uit onderzoek is gebleken dat een gezin van vier personen alleen al door te koken, te wassen en te ademen twaalf liter water produceert. Daarom is ventileren zo belangrijk. Te weinig stoken, scheuren in de dakbedekking, gaten in uw muur, een slecht afzuigsysteem en een slechte isolatie zijn naast onvoldoende ventilatie andere oorzaken voor schimmelvorming.

Hoe schimmel op vloer verwijderen

Heeft u te maken met zeer minimale schimmelvorming die zich slechts op een kleine oppervlakte bevindt, dan kunt u de schimmel zelf bestrijden. Hiervoor gebruikt u gedenatureerde alcohol (70 procent). Deze alcohol wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om medische instrumenten te steriliseren. In tegenstelling tot schimmelverwijderaars en andere soortgelijke chemische producten die u in de supermarkt koopt, is gedenatureerde alcohol niet schadelijk voor uw gezondheid. Schimmel kan ook slecht tegen waterstofperoxide en agressief bleekwater (let wel op uw ondergrond). Ook spiritus werkt goed tegen schimmels. Samengevat gaat het erom dat u een product gebruikt dat tenminste 70 tot 80 procent alcohol bevat. Is het percentage alcohol te hoog dan kunt u water gebruiken om het middel te verdunnen.

Beschermende kleding bij schimmel verwijderen

Draag beschermende kleding bij het verwijderen van schimmel

Zorg voor beschermende kleding als u de schimmel te lijf gaat. Doe de ramen open zodat er voldoende frisse lucht naar binnen kan. Naast beschermende kleding is het verstandig om handschoenen en een masker te dragen zodat u de schimmel niet aanraakt of inademt.
Behandel de schimmelplek met een vochtige doek, spons of draadborstel en het alcoholhoudende middel naar keuze. Gooi de doek, spons of borstel na gebruik in de prullenbak.

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.