Lijmresten verwijderen

Als je een oude vloer verwijdert om er een nieuwe in te plaatsen, kunnen er lijmresten achterblijven. Door deze lijmresten is de vloer minder egaal en minder geschikt voor een nieuwe lijmlaag. Om te zorgen dat de nieuwe vloer goed zal liggen, moet je deze lijmresten dus verwijderen. De meest voorkomende manieren om dit te doen zijn:

Lijmresten verwijderen met heet water

Probeer het lijmresten verwijderen eerst met heet water. Lijm op waterbasis is namelijk oplosbaar in heet water. Blijkt deze methode te werken maar gaat het om een zeer groot oppervlak, gebruik dan een stoomapparaat. Zo raakt de lijm snel los en voorkom je waterschade. Voor de moeilijk te verwijderen stukken gebruik je een hete verfföhn.

Lijmresten verwijderen door te schuren

Hardnekkige lijmresten zijn ook weg te schuren; met een plamuurmesje, schuurpapier of schuurmachine. Let er wel op dat het schuren van de lijmresten de lijm kan doen opwarmen waardoor het weer vloeibaar wordt en gaat plakken. Dit veroorzaakt een plakkerige rotzooi. In zo’n geval is het beter om gebruik te maken van heet water of een lijmverwijderaar. Pas ook op dat als de ondervloer van hout is, deze door het schuren beschadigd raakt.

Lijmresten verwijderen met lijmverwijderaar

Als het lijmresten verwijderen niet lukt met heet water, dan gaat het waarschijnlijk om lijm op chemische basis. Hiervoor is de lijmverwijderaar het meest geschikt (gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Smeer de lijmresten met lijmverwijderaar in. Na een tijdje weekt de lijm los en kan je de lijmresten verwijderen met een plamuurmesje.

Lijmresten verwijderen met thinner

Thinner is een zeer agressieve verdunnervloeistof die men vooral gebruikt om olieverf te verwijderen. Het is ook geschikt om lijmresten te verwijderen. Nadeel is wel dat thinner de kleur van bijvoorbeeld tapijt aantast. Daarnaast is het ook zeer brandbaar en mag het niet in contact komen met je huid. Zorg voor je begint met lijmresten verwijderen dus voor een geventileerde ruimte zodat je de dampen niet inademt of in je ogen krijgt.


Reacties op "Lijmresten verwijderen"

  1. Pingback: Herm Jan Mateboer

  2. Pingback: Patrick

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.