Houtworm houten vloer

Houtworm en boktorren in uw houten vloer

Na lang wikken en wegen heeft u gekozen om een houten vloer te laten aanleggen. Na enkele jaren valt echter op dat er kleine gaatjes van ruim een millimeter in uw vloer zitten. Naarmate de tijd verstrijkt komen er meer gaatjes bij en ligt er ook stof (boormeel) rondom de gaatjes. U gelooft uw ogen niet: houtworm in uw nieuwe houten vloer? Hoe is dat mogelijk?

Als u de houtworm gaat bestrijden, behandel dan de hele houten vloer.©Mick E. Talbot, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Helaas gebeurt dit vaker dan u denkt. Normaal gezien is het voldoende bescherming tegen de houtworm als u uw houten vloer heeft geverfd, gelakt, gebeitst of in de was heeft gezet. Het kan echter zo zijn dat de eitjes van de houtworm of de boktor al gelegd zijn voor het vernissen of beitsen van uw vloer. Na enkele maanden komen de eitjes uit en eten de larven zich direct een weg door uw houten vloer. Dan pas merkt u dat u met houtwormen te maken heeft.

Houtwormen en andere insecten

De insecten die in de regel uw hout aantasten zijn de:

  1. normale houtwormkever: houdt vooral van zacht hout.
  2. grote houtkever: houdt liever van eikenhout dat is aangetast door schimmel.
  3. boktor: treffen we voornamelijk aan in naaldhout.

Hoe tast de houtworm uw houten vloer aan?

Als u kleine gaatjes van ruim een millimeter in uw houten vloer heeft, heeft u waarschijnlijk houtworm.©Yola de Lusenet, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Nadat de eitjes van de houtwormkever uitkomen, banen de larven van de houtworm zich direct een weg door uw houten vloer. Dit doen zij ongeveer drie jaar lang. De gaatjes die de larven maken zijn tussen de 0,5 en 1 millimeter groot. Het zaagsel wat zij achterlaten (boormeel) zijn de uitwerpselen van de larven. Na drie jaar verpoppen de larven zich net onder de oppervlakte van uw houten vloer. De larven ontwikkelen zich tot een houtwormkever die zich door de pop en de oppervlakte van uw houten vloer boort. Eenmaal uit de pop zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Het vrouwtje kan ongeveer 50 eitjes in uw houten vloer leggen. Na de paring en als de eitjes gelegd zijn sterven de volwassen kevers. Zo begint de cyclus weer opnieuw.

Hoe tast de boktor uw houten vloer aan?

Ongeveer dezelfde cyclus zien we bij de boktor. De larve van een boktor kan zich echter wel twaalf jaar aan uw houten vloer te goed doen. Ook is de huisboktor veel groter van formaat dan de houtwormkever. Daarom zijn de gaten die de boktor in uw houten vloer achterlaat ook groter en ovaal van vorm. Na de paring kan de vrouwtjes boktor wel 200 eitjes in uw houten vloer leggen. Ook de volwassen boktorren sterven na de paring (en na het leggen van de eitjes).

De larve van een boktor kan zich echter wel twaalf jaar aan uw houten vloer te goed doen. ©Udo Schmidt, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Hoe erg is de houtwormbesmetting?

Om een indicatie te krijgen van de ernst van de houtwormbesmetting kunt u vallen plaatsen voor de volwassen houtwormkevers. In deze vallen zitten feromonen die de insecten aantrekken. Als u slechts een enkele kever vangt, valt het mee. Vangt u met deze vallen in korte tijd tientallen of honderden houtwormkevers, dan moet u zo snel mogelijk actie ondernemen. Het plaatsen van de vallen zijn geen oplossing voor uw houtwormplaag omdat de larven van de houtworm uw houten vloer aantasten.

Bestrijden van houtworm

Bij het bestrijden van de houtwormplaag kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen of een gespecialiseerd bedrijf in te huren. De kosten voor het inhuren van een professioneel bedrijf verschillen maar liggen doorgaans tussen de €800,- en €1500,-. U krijgt dan in de meeste gevallen wel een garantie van meerdere jaren dat de insecten zijn verdwenen.

Doe-het-zelf houtworm verwijderen

Realiseert u zich dat u het beste de hele houten vloer kunt behandelen. Als u slechts het gedeelte behandelt waar u de sporen van de houtwormen heeft gezien, dan bestaat de kans dat de eieren die op andere plekken zitten later alsnog uitkomen en kunt u weer overnieuw beginnen. Negeert u het probleem, dan heeft u kans dat u op een gegeven moment de hele vloer moet vervangen. Daarnaast verspreiden houtwormen zich ook van uw houten vloer naar bijvoorbeeld uw kozijnen, houten meubels en constructiebalken. Hierdoor is niets doen op de langere termijn zelfs gevaarlijk omdat houtwormen en boktorren de draagkracht van uw vloer aantasten.

Hoe gaat u te werk?

  1. Schaf een chemisch houtworm bestrijdingsmiddel aan zoals Perfacs of Perwood. U heeft over het algemeen 250 ml nodig per vierkante meter. Heeft u een hele grote vloer dan is het wellicht verstandiger om een deskundig bedrijf in te huren.
  2. Het bestrijdingsmiddel heeft alleen effect als de houten vloer onbewerkt is. Als u de vloer heeft gelakt of geverfd moet u de hele houten vloer opschuren.
  3. Zorg ervoor dat de vloer vuil- en stofvrij is. Ook als u de vloer niet hoeft te schuren, is het belangrijk deze voor de behandeling te stofzuigen. Alleen op die manier weet u zeker dat uw vloer het chemisch bestrijdingsmiddel optimaal opneemt.
  4. Bespuit uw vloer met het middel. Gebruik hiervoor een drukspuit met een grove druppel. Spuit het middel onder lage druk op de vloer.

Zorg ervoor dat u beschermende kleding draagt zodra u uw vloer bespuit met het chemisch bestrijdingsmiddel. Denk hierbij aan een masker, een veiligheidsbril en latex handschoenen. Laat de ruimte na de behandeling 48 uur luchten. Let op dat deze bestrijdingsmiddelen ook erg gevaarlijk zijn voor eventuele huisgenoten en huisdieren.

Heeft u zelf ervaring met houtworm? Hoe bent u ervan afgekomen? Deel uw ervaring met onze lezers!

Laat een reactie achter

Je moet je eerst aanmelden om een reactie achter te laten.