Traditionele vloerverwarming

Traditionele vloerverwarming werkt met behulp van de c.v.

Ruimte waarin net traditionele vloerverwarming is aangelegd © jomare - Fotolia

Bij traditionele vloerverwarming wordt de vloerverwarming aangesloten op de centrale verwarming. Het warme water wordt dan door kunststof buizen door het huis verdeeld. De vloer geleidt de warmte die het water verspreid en zo wordt uw vloer warm. Omdat uw vloer als radiator werkt, is de spreiding van de warmte maximaal. Om ervoor te zorgen dat uw hele huis verwarmd wordt, wordt een vloerverwarmingsverdeler gebruikt. Daardoor wordt de vloerverwarming niet warmer dan 45 graden. Wilt u op bepaalde plekken juist geen vloerverwarming dan kunt u voor die plekken isolatiemateriaal gebruiken.
Bij vloerverwarming met behulp van warm water zijn er twee systemen die gebruikt kunnen worden: het natbouw systeem en het droogbouwsysteem.

Natbouw systeem

De kunststof buizen die de warmte door het huis verdelen worden direct in de natte ondervloer (chape) gelegd. Dit is het infrezen van de kunststofbuizen. Daarover komt een vloer van cementmortel. Dit is een soort gipsvloer die erg goed tegen vocht kan. In de regel duurt het drogen per centimeter cementmortel anderhalve week. Bij gebruik van de mineraal anhydriet in de zandcementlaag duurt het drogen minder lang. Hoe dichter de kunststofbuizen bij elkaar liggen, hoe sneller de vloer opwarmt. In de regel is een afstand van 10 centimeter gepast.

Droogbouw systeem

Illustratie voor het in kaart brengen van vloerverwarming voor parket ©alphaspirit - FotoliaBij dit systeem worden de kunststof buizen die de warmte door het huis verdelen op een vlakke ondervloer gelegd. De kunststof buizen worden in een voorgevormde uitsparing uit piepschuim gelegd. Metalen goten waarin de buizen uiteindelijk terecht komen, worden daarop gelegd omdat die de warmte goed geleiden.

Het droogbouwsysteem heeft ten opzichte van het natbouwsysteem veel voordelen:

  • Een droogbouw systeem kan in tegenstelling tot een natbouw systeem direct gebruikt worden.
  • Bij het natbouwsysteem kan geen isolatie worden toegepast.
  • Bij een droogbouwsysteem duurt het vanwege de geleidende metalen goten minder lang voordat de woning verwarmd of afgekoeld is.
  • Een droogbouwsysteem is spaarzamer
  • Omdat er bij het droogbouwsysteem met goten gewerkt is, kunnen de buizen uitzetten of krimpen zonder dat er barsten in de vloer ontstaan.
  • Bij een parketvloer wordt het natbouwsysteem afgeraden.

Ga terug naar de startpagina van vloer-vloerbedekking.nl

Lees meer over elektrische vloerverwarming.