Top 3 voor huisdieren geschikte vloeren

De beste vloeren voor huisdieren

Omdat de houten vloer nogal glad is, is deze minder goed te belopen dan een ander soort vloer.©Klaus-Peter Adler - FotoliaHeeft u huisdieren? Grote kans dat u uw keuze voor een nieuwe vloer daarvan af laat hangen. Maar welke vloer past het beste bij huisdieren? Ze laten namelijk veel krassen, haren, vocht en vuil achter. De ene vloer is daartegen beter bestendig dan de andere, daarom stellen we voor u een top 3 op van de meest geschikte vloeren voor huishoudens met huisdieren.

Bovendien voelen huisdieren zich prettiger op vloeren waarop ze goede grip hebben. Als u ooit een jonge hond of kat in huis gehaald hebt en u heeft thuis een gladde houten vloer dan weet u wel waarom; ze glijden en schaatsen de eerste dagen door het huis heen omdat ze op de vloer heel weinig houvast hebben. Er zijn zelfs huisdieren (vooral honden) die daar zo van schrikken dat ze de gladde vloer gaan vermijden en daarom steeds de keuken, garage, gang of het vloerkleed opzoeken.

Huisdieren + Tapijt = Allergie

Behalve dat het onhygiënisch is krijgen veel mensen met allergie voor huisdieren meer last als stof, haren en vuil in de vloer blijven zitten. Vooral met tapijt of een vloer met kieren en groeven krijgt u hiermee te maken.

Top 3 vloeren voor huisdieren

1. Geseald siergrind. Deze vloerbedekking is ruw en geeft uw huisdieren daarom een uitstekende ondergrond. Om het benodigde onderhoud te verminderen is het verstandig om het siergrind te sealen, zo trekt er geen vuil en vocht meer in. Open siergrind kost juist wel veel onderhoud om die reden en is daarom ongeschikt voor huisdieren. Een ander voordeel van siergrind is de levensduur, die is zeer lang.

2. Tegels. Deze vloer is net als siergrind zeer slijtvast en heeft weinig onderhoud nodig. Zorg wel dat er tussen de tegels geen ruimtes zitten waar vuil en vocht gaat zitten. Ook voor uw huisdieren zijn ze ideaal: ze geven bijna net zoveel grip als siergrind. Beiden zijn echter niet goedkoop, het kost dus wat extra om uw huis helemaal geschikt voor huisdieren te maken.

3. Vinyl. Goed bestendig tegen vocht, vuil en krassen. Daarnaast gaat de vloer lang mee en is er weinig onderhoud nodig om de vloer in goede staat te houden. Vinyl geeft voor de huisdieren ook nog eens meer grip dan houten vloeren.

Ongeschikte vloeren

Het minst geschikt zijn: gietvloer, houten vloer en tapijt. Die eerste twee zijn erg glad en raken snel bekrast, die laatste slijt snel en neemt veel vuil op; vaak stofzuigen dus. Veel huishoudens gebruiken laminaat, dit is wel krasbesten