PVC-vloeren

De PVC vloer is niet duur en gemakkelijk te bewerken en wordt daarom veel in bedrijven gebruikt © Boggy

De PVC vloer is gemaakt van kunststof. In de volksmond wordt er ook gesproken van vinyl. PVC staat voor Poly-Vinyl-Chloride. De PVC vloer is niet duur en het bewerken van de vloer is relatief gemakkelijk. Daarom wordt de PVC vloer veelal gebruikt in fabriekshallen en kantoren. Op die manier worden duurdere materialen zoals beton en hout vervangen. De PVC vloer wordt tegenwoordig ook steeds populairder bij consumenten.
Lees meer op deze pagina over:

PVC vloeren voordelen

  • De PVC vloer is erg hygiënisch. Net als bij de linoleumvloer is het moeilijk voor bacteriën om zich op een PVC vloer te vermenigvuldigen.
  • De PVC vloer is duurzaam: Met een goede garantieperiode van uw leverancier en de kwaliteit van een goede PVC vloer kunt u jarenlang vooruit.
  • De PVC vloer is gemakkelijk te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is genoeg.
  • Een PVC vloer is naadloos en vloeistofdicht. Daardoor ontstaan minder snel lekkages. Ook kunnen pvc vloeren daardoor goed aansluiten op de muren van uw woning: PVC vloeren zijn daarom op veel plaatsen aan te leggen.
  • Een PVC vloer is erg sterk.
  • De PVC vloer is vochtbestendig. De pvc vloer is uitstekend bestand tegen allerlei soorten vocht en daarmee geschikt voor uw badkamer of keuken.
  • De PVC vloer is geluiddempend: vervelende geluiden zullen met een PVC vloer niet meer voorkomen.
  • Een PVC vloer is uitermate geschikt om vloerverwarming onder aan te leggen.

De duurzaamheid van uw PVC vloer is grotendeels afhankelijk van de ruimte waarin u de PVC vloer gaat leggen. Is dit in een ruimte die niet overmatig gebruikt wordt, dan is PVC materiaal zeer geschikt. Gaat het u om een ruimte die intensief wordt belopen, dan kunt u uitstekend uit de voeten met een dikker type PVC materiaal. Duidelijk is dat u met een PVC vloer genoeg keuze heeft, zowel op het gebied van kleur en dikte, als in prijs en kwaliteit.

PVC vloeren nadelen

Een specialist die een PVC vloer bij iemand thuis aanlegt © Lilyana Vynogradova - FotoliaEen PVC vloer heeft ook nadelen:

  • de PVC vloer is erg krasgevoelig. Veel fabrikanten geven echter geen garantie op krassen (wel vaak op slijtage). Een PVC vloer in combinatie met huisdieren is daarom niet zo’n goed idee (in verband met de nagels van uw huisdier).
  • U kunt de PVC vloer niet zoals bij laminaat zelf leggen. Hiervoor heeft u een vakman nodig.
    Het begint met de egalisatie van uw ondergrond. Oneffenheden worden onherroepelijk zichtbaar op uw PVC vloer. Deze oneffenheden veroorzaken grove beschadigingen.
    De dikte van de toplaag van de PVC vloer is bepalend voor de mate van slijtage. Kiest u voor een goedkopere PVC vloer, dan is deze vaak niet duurzaam. Dat komt omdat de toplaag van de vloer dan zacht is. Het resultaat is dat uw PVC vloer sneller slijt, u sneller krassen krijgt en bepaalde vlekken er niet meer uit gaan.
  • De PVC vloer bestaat gedeeltelijk uit loodhoudende stoffen. Milieu-technisch gezien is de PVC vloer daarom omstreden. Tegenwoordig worden de loodhoudende stoffen vervangen door natuurlijke grondstoffen.

Onderhoud PVC vloer

Als de PVC vloer gelegd is, dient deze ingevet te worden met was. Het invetten dient twee keer per jaar herhaald te worden. Dit is heel makkelijk: U dweilt de PVC vloer in principe met was en loopt er dan een paar uur niet op. Slijtage van uw PVC vloer voorkomt u op die manier. Uw vloer blijft er tevens mooi uitzien door het afwerken met was. Past u op met zand. Zandkorrels kunnen de waslaag van de PVC vloer aantasten.

Het dweilen kunt u het beste doen met lauw water en reinigingsmiddel voor de PVC vloer. Wanneer u dit gebruikt, gaat uw PVC vloer veel langer mee. Uw PVC vloer heeft overigens geen baat bij onderhoud met bijvoorbeeld een allesreiniger of afwasmiddel. Daarvan kan uw vloer gaan plakken of zelfs verkleuren. Wanneer uw PVC vloer na intensief gebruik de glans mocht verliezen, kunt u met een speciaal schoonmaakmiddel uw PVC vloer er weer als nieuw uit laten zien. Deze schoonmaakmiddelen zijn sowieso verkrijgbaar bij uw specialist. U kunt ook een extra laagje van film laten aanleggen over uw PVC vloer. Deze houdt uw vloer ook op de lange termijn als nieuw.

PVC vloer leggen

Bij het leggen van uw PVC vloer, is het belangrijk om zeer alert te zijn op de ondergrond. De PVC vloer heeft een ondergrond nodig die tot in de puntjes egaal is. Doet u dit niet, dan blijven deze oneffenheden zichtbaar op uw PVC vloer en kan de vloer op den duur ernstig beschadigd raken. Uw PVC vloer kunt u natuurlijk ook laten leggen door een specialist. De vloerenspecialist zorgt ervoor dat uw ondergrond perfect in orde is voor u de PVC vloer erin legt.

PVC vloer lijmen ©rossler - FotoliaIn kleinere kamers hoeft de PVC vloerbedekking niet gelijmd te worden op de ondergrond. Bij grotere en intensief gebruikte ruimtes is het zaak om de PVC vloer goed en volledig te lijmen. Wanneer u PVC vloerbedekking legt in een ruimte waar sprake is van vocht, bijvoorbeeld de keuken of badkamer, dan is het belangrijk om de PVC vloer naast het lijmen ook nog vast te kitten. Daarmee voorkomt u dat er vocht onder de vloer terecht komt. Daardoor kan de PVC vloer gaan krullen of bulten gaan vertonen.

Informatie over andere vloeren

Lees meer over (de):

Of ga terug naar de startpagina: Vloer-vloerbedekking.